Complicaties bij filler behandeling: wat kan er gebeuren?
Zoals bij iedere medische behandeling reageert ons lichaam ook op een behandeling met fillers. Maar welke reacties zijn tijdelijk/normaal en welke complicaties kunnen ontstaan?
Voordat we het gaan hebben over de reacties van het lichaam eerst nog even korte uitleg over wat een filler behandeling precies inhoudt.
Wat is een filler behandeling?
Bij een behandeling met fillers wordt er door een cosmetisch arts met een injectienaald hyaluronzuur oftewel filler in de huid ingespoten. Hierdoor neemt het volume in de huid toe en worden rimpels verminderd en de vorm van het gezicht verbeterd.
Zoals bij iedere medische behandeling zijn er risico’s en zal het lichaam ook op de behandeling reageren. Vaak gaat het om reacties die tijdelijk zijn, binnen een paar uur/dagen vanzelf verdwijnen. Daarnaast zijn er ook complicaties mogelijk.
Vaak voorkomende reacties
Roodheid
Na de behandeling kunnen de lippen en de huid wat rood zijn. Deze roodheid verdwijnt doorgaans vanzelf binnen enkele uren/dagen.
Zwelling
Ook zien we vaak na een behandeling door het prikken van de naald in de lippen of huid dat er zwelling ontstaat. Zwelling is een normale reactie van ons lichaam en zal binnen een aantal dagen vanzelf verdwijnen. Om dit te versnellen kun je het beste koelen met ijs. Dit mag zolang als er zwelling is, maar wel steeds met wat tijd ertussen. Door de zwelling kan ook de vorm van de huid/lippen tijdelijk veranderen en ongelijk zijn, als de zwelling weg is zal de vorm ook weer normaal worden.
Blauwe plekken
Wanneer er tijdens de behandeling een beetje bloed in de huid of de lippen achterblijft, kan dit een blauw plekje of blauwe verkleuring van de huid geven. Deze verdwijnt meestal binnen een week. Arniflor zalf van VSM versnelt de genezing van de huid. (Meer over blauwe plekken).
Pijn
Na de behandeling kan er wat na-pijn ontstaan. Dit kan zijn door het prikken in de huid/lippen, maar ook zwelling kan voor na-pijn zorgen. Koelen met ijs vermindert niet alleen de zwelling, maar verlicht ook de na-pijn. Een paracetamol of ibuprofen kun je ook innemen.
Allergische reactie
Een allergische reactie op fillers komt zeer zelden voor. De symptomen zijn te vergelijken met die van een bijensteek, zoals benauwdheid, jeuk over het hele lichaam of plaatselijk en het opzwellen van de tong. Een erkende arts beschikt over een allergie kit en weet wat te doen in geval van een allergische reactie. Als je allergisch bent voor andere stoffen, geef dit altijd vooraf aan in het consult. Echter is de kans op een allergische reactie op de filler behandeling niet groter dan bij mensen die niet allergisch zijn.
Complicaties
De vaak voorkomende reacties hebben zelden extra behandeling van de arts nodig, bij een complicatie ligt dat anders. Dan is het juist belangrijk om contact op te nemen met de arts. Een complicatie kan direct na de behandeling ontstaan, maar ook later pas zichtbaar/merkbaar worden. Complicaties komen gelukkig niet vaak voor, maar zijn wel mogelijk:
Infectie (komt een enkele keer voor)
Een infectie kan een hele enkele keer ontstaan na een filler behandeling. Het behandelde gebied wordt rood/warm, voelt pijnlijk aan en er kan zich pus vormen onder de huid. Deze kan ook naar buiten komen wanneer de infectie open gaat. Een infectie is goed te behandelen met antibiotica welke de arts aan jou kan voorschrijven.
Beknelling van het bloedvat (komt zeer zelden voor)
Wanneer een filler onbedoeld in het bloedvat of in hele grote hoeveelheid dichtbij het bloedvat wordt gespoten, kan de bloedtoevoer naar de huid verminderd of zelfs geheel gestopt worden. Een behandeling met hyaluronidase (oplosmiddel voor fillers) moet dan direct gegeven of zo snel als mogelijk gegeven worden.
Tyndall effect
Wanneer er te veel filler wordt ingespoten of als deze te oppervlakkig is ingezet, kan er een blauwe verkleuring optreden in de huid. Dit verschijnsel wordt wel eens gezien bij de behandeling van de ogen/wallen. We noemen dit het Tyndall effect. Uiteindelijk zal de filler vanzelf oplossen, maar fraai is het natuurlijk niet. Je kunt dan de filler deels of helemaal laten oplossen met hyaluronidase/hylase, een oplosmiddel voor fillers.
Knobbeltjes
Het kan voorkomen dat de filler wordt ingekapseld door het lichaam. Dit gebeurt bij slechte kwaliteit fillers. Er ontstaan dan kleine bolletjes in de huid die heel lang aanwezig kunnen blijven. Met het oplosmiddel voor fillers, hyaluronidase, kunnen deze bolletjes eenvoudig opgelost worden.
Complicaties voorkomen
Om complicaties zoveel mogelijk te voorkomen, ga altijd naar een erkende cosmetisch arts die ervaring heeft en goed is opgeleid. En informeer de arts goed over jouw medische voorgeschiedenis. Vertel alles over jouw eventuele allergieën, andere behandelingen/operaties en de beantwoord de vragen van de arts eerlijk, zodat hij hier rekening mee kan houden in zijn advies en behandeling.