Lippen opvullen; blauw of blauwe plek voorkomen
Een van de meest gestelde vragen over lippen opvullen gaat over blauw worden. Want niemand wil natuurlijk blauwe lippen na de behandeling. In deze blog lees je alles over blauwe plekken en blauw worden van lippen opvullen.
Waarom word je blauw bij lippen opvullen?
Onze lippen zijn een van de meest doorbloede delen van het lichaam waardoor er veel kleine bloedvaatjes door het weefsel lopen. Gaat zo’n bloedvaatje stuk tijdens de behandeling door het prikken dan komt er een beetje bloed in het weefsel van de lippen terecht en ontstaat er een blauw plekje. Het kan gelukkig geen kwaad, maar ziet er natuurlijk wel minder mooi uit.
Of jij blauw zal worden van het lippen opvullen hangt van een aantal factoren af:
- De injectietechniek
De filler wordt in de lippen gebracht door middel van injecties met een naald. Hoe meer prikjes er worden gegeven, hoe groter de kans dat er een bloedvaatje wordt geraakt. Zo is er bijvoorbeeld een techniek waarbij heel veel kleine prikjes van boven en onderaf in de lippen worden gezet. Hierbij heb je dus veel kans op blauwe plekken. De gouden regel is, hoe minder prikjes des te minder kans op blauwe plekken. - Dikte van de naald
Een goede arts gebruikt een zo dun mogelijke naald, want hoe dunner de naald des te minder er wordt beschadigd. - Werkwijze van de arts
Mocht er toch een bloedvaatje worden geraakt dan moet dit meteen worden afgeduwd door de arts. Het bloeden stopt dan vrijwel meteen en zo wordt voorkomen dat er bloed in het weefsel van de lip loopt. Iedere druppel telt, want zelf het kleinste beetje bloed geeft al een blauw plekje. - De ervaring en kundigheid van de arts
Een ervaren en kundige arts weet waar de bloedvaten in de lippen lopen en zal doorgaans weinig blauwe plekken maken bij het lippen opvullen.
- Word je snel blauw?
Ieder lichaam is anders en sommige mensen hebben de pech dat ze snel blauw worden. Ze hoeven zich maar licht te stoten en meteen is er een flinke blauwe plek. Als je tot deze groep behoort dan is bij jou de kans groter dat je een blauw plekje kunt krijgen bij het opvullen van de lippen. Let wel, we hebben het over de kans, dus gelukkig het hoeft niet perse zo te zijn. - Gebruik je bloedverdunners?
Als je bloedverdunners gebruikt is de kans op blauwe plekken altijd groter dan wanneer je deze niet gebruikt. Het advies is daarom, als jouw gezondheid het toe laat en altijd in overleg met jouw arts, om de bloedverdunners een paar dagen voor de behandeling niet in te nemen.
Kun je blauw van lippen opvullen voorkomen?
Voorkomen kun je zelf het blauw worden van lippen opvullen niet echt. Maar als je alle bovengenoemde punten in gedachten houdt, wordt de kans op blauwe lippen wel een heel stuk kleiner!
Oplossing als je toch een blauw plekje hebt
Jouw lichaam zal in de tijd na het opvullen van de lippen de blauwe plek(jes) zelf genezen. Zo’n plekje kan tijdens het genezingsproces verschillende kleuren aannemen, variërend van zwart en paars tot geel en groen. De vrijgekomen rode bloedcellen worden door macrofagen, een soort stofzuigers van het immuunsysteem, opgeruimd. Daarnaast zorgen enzymen ervoor dat de rode bloedcellen worden omgezet in de gele stof bilirubine. Deze stof is verantwoordelijk voor de kleurverandering.
Tip 1: Arnica zalf
Je kunt dit proces zelf stimuleren door op de plek waar het blauw is buiten de lippen een of twee keer per dag Arnicazalf te smeren, bijvoorbeeld Arniflor van VSM. Ook bestaan er Arnica druppels/tabletten voor als de zalf niet op de lippen gesmeerd kan/mag worden. Het kruid Arnica montana bevat een bestanddeel dat ontstekingen en zwellingen vermindert en de doorbloeding verbetert, zodat het bloed sneller wordt afgevoerd.
Tip 2: koelen
Door de lippen met enige regelmaat te koelen verminder je de zwelling en trekken de bloedvaten samen waardoor het herstel sneller gaat.
Tip 3: veel water drinken
Water drinken stimuleert ook het herstel van de lippen doordat afvalstoffen beter en sneller opgeruimd kunnen worden als er voldoende vocht in het lichaam aanwezig is.
Tip 4: niet masseren
Masseer zelf de lippen na de behandeling niet, omdat de bloedvaten dan als het ware gekneusd worden en wondjes juist kunnen ontstaan of opnieuw weer open gaan.
Tip 5: drink geen alcohol
Drink de eerste dagen na de behandeling geen alcohol. Alcohol maakt het bloed dunner en laat het bloed sneller stromen. Hierdoor komt er meer druk op de bloedvaten en kunnen bestaande wondjes opnieuw open gaan of zelfs nieuwe ontstaan.
Vermijd om deze redenen ook de eerste dagen na de behandeling de zonnebank, sauna en intensief sporten.